Menu List MENU
Velkommen
Parrets breve
Mogens M. Uhrenholt
Eline M. Uhrenholt
Niels Marinus Rahbeck
Thellefsine Uhrenholt
Selvbiografier
Persongalleri
Konferencerne i Numan
Statistik fra Shellem
Kirkerne i Shellem
Sygdommen
Gravene i Shellem og Numan
Geværet
Mindestenen i Westby
FILM - Shellem 1919
FILM - Dr Mogens Uhrenholt
FILM - Torbens Amna-besøg
FILM - Numan 2006
Tidslinje
Kort
Litteratur
Presse
Links
Tak til
English summary
Book et foredrag
Kontakt

Thellefsines død 

Mogens Uhrenholts første kone, Thellefsine (f. Christensen, 1. april 1879 i Skagen, som næsteældste barn i en børneflok på 6, af fisker Jakob Kristensen og hustru Ane Margrete Thellufsen) døde i en alder af blot 24 år.

I 1902 rejste hun sammen med Mogens til USA, hvor parret bosatte sig Racine, Wisconsin. Her byggede Mogens hus på 2115 Carmel Avenue og fik selv job som kontorist på traktorfabrikken J.I.Case på 906 State Street.

Fredag 20. november 1903, kl. 9 om aftenen føder Thellefsine datteren [fornavn ukendt] Uhrenholt i Racine. Fulde fornavn og køn er endnu uopklaret. Men tilsyneladende var dette barn i live så sent som i 1951.

5. maj året efter ansøgte Mogens om amerikansk statsborgerskab og frasagde dermed sit danske pas.  

Pludselig, 2. juli, bedst som livet går sin bedste gang, dør Thellefsine. Hun er 24 år. Mogens skriver intet om dødsårsagen - faktisk skriver Mogens selv intet nogen steder om Thellefsine; end ikke, at han havde været gift før han mødte Eline Arildsen, som han gifter sig med i 1915.

Men i et brev fra Dansk Forenet Sudan Missions grundlægger, Niels Brønnum, løftes sløret for Thellefsines dødsårsag. Niels Brønnum, der allerede i 1913 under tragiske omstændigheder havde mistet sin første kone, var i 1922 (?) bange for også at miste sin anden kone. I brevet fortæller han vennen, formanden for missionen, Anton Pedersen, om sin bekymring, og at Mogens Uhrenholt i 1905 "så sin første kone dø kort efter fødsel af en paralyseret tarmkanal".

Ikke alene får vi altså her at vide, at Thellefsine omkommer af en lammet tarmkanal, der uværgerligt fører til tarmslyng (Ileus), som uden hurtig behandling er særdeles dødelig, men også, at hun gør det efter en fødsel. Tilsyneladende har Mogens og Thellefsine altså fået endnu et barn i 1905 (?).

2

dødsattest

 

 

 

 

Denne side administreres med SmartCMS ® 2008