To intense år med en
klasse som alle andre


Helle Høgsbro, Land & Folk, 13/11 1981
- gengivet med tilladelse af forfatteren.

  


»Kundskabens træ«. Instruktion: Nils Malmros. Manuskript: Nils Malmros og Fred Cryer. Fotograf: Jan Weincke. (Dagmar og Tivoli Bio, København. Biografen l, 2, 3, Århus. Scala Bio Center, Ålborg. Biocenter, Odense).

KUNDSKABENS træ er den sidste film i Nils Malmros' trilogi om barndommen og puberteten blandt århusiansk skoleungdom. For »Lars-Ole 5C« (1973) samt »Drenge« (1977) fik instruktøren en Bodil. Uden at skulle tage stilling til en ny Bodil eller ej vil jeg vove at kalde »Kundskabens træ« for et lille mesterværk. Den er en af de sjældne danske spillefilm der glider ubesværet hen over lærredet, uden at give sig af med de store dramatiske begivenheder, men med en forbløffende psykologisk og sanselig udstråling.

Dens harmoniske rytme og konstante intensitet er så meget desto mere forbløffende, efter som optagelserne har fundet sted over to år, med de samme børn. Historien tager sin begyndelse i efteråret -58. Her kommer man ind i en 2. mellem med 17 børn i alle højder og drøjder og filmen slutter med 4. mellems store afslutningsfest. Hvad der sker ind imellem er så præcist tegnet, at man ikke tænker på nostalgi, men på hvilke spil af tilfældighed og nødvendighed der kommer til at præge hver enkelt, for resten af livet formentlig.

Man bliver lidt klogere og bedre af den film, fordi den både er almen (alle har haft eller vil få sådan en klasse) og speciel fordi ingen alligevel er ens og fordi bl.a. moralbegreberne har ændret sig. Historien om den strålende Elin der er tidligere udviklet end de andre og derfor langsomt fryses ud af fællesskabet til hun bliver en tyst men modig og livsklog pige kan man ikke glemme. Hun spilles af Eva Gram Scholdager der ligesom alle de øvrige har en rig mimik og kan spille og tale som om kameraet ikke eksisterede. Jan Weinckes nænsomme og smukke fotografering er med til at gøre »Kundskabens træ« til en usædvanlig god dansk film.

 

(c) Helle Høasbro, Land & Folk, 13/11 1981
- gengivet med tilladelse af forfatteren.

 

 

 


Opdateret af hw 1. september 2018