Om siderne
og om webmasterens uudslukkelige fascination af en snart 40 år gammel film

 

"... og det er jo en film, der virkelig genskaber oplevelsen af skolegården, af gangene og af klasserne. Man kan virkelig smage de lugte og høre de lyde, som altid er på en skole. Kundskabens Træ tegner billedet af de evige typer, som findes i enhver klasse. Men efterhånden som vi lærer den enkelte at kende og trænger ind bag facaden, ser vi alvoren og grumheden i en 12-årigs verden. Vi ser usikkerheden og mindreværdsfølelserne og den vedvarende kamp for at blive accepteret. Vi ser en verden, hvor man køber og sælger venskaber, hvis man kan vinde noget ved det. Og endelig de første forelskelser, hvor pigerne enten er så uopnåelige og fjerne, at de bliver til en drøm, eller så nære, at de bliver besværlige. Jeg elsker den film!"


Jeg har i dag set Kundskabens Træ mere end 250 gange. Jeg er 44 år, født i Aalborg, men nu bosat i Horne ved Hirtshals.

I sin tid gik min mor på Aarhus Kathedralskole, en årgang under Nils (Malmros, forstås). Qua hende blev min oprindelige glæde ved KT vakt. Mange gange har jeg set i gamle albums med billeder fra Aahus og Katedralskolen i slutningen af 50'erne.

Senere, under en flirt med klassisk filologi på Aarhus Universitet var jeg med til at starte "Klassiske Filologers Kulturkreds", en særdeles seriøst useriøs samling af latin-studerende, som samledes for at lave nonsens. Vi arrangerede bl.a. "Disney-Slumber-Parties" og udflugter til Marselisborg Slot med en tidligere garder som arkitektonisk vejleder!(?). Men størst i erindringen står vel nok vores "Kundskabens Træ"-arrangementer.

Her mødte drengene op, klædt i knickers og med pomade i håret, pigerne kom i prinsesse-kjoler og knæstrømper. Alle blev mødt i døren af en kammerat med sandwich-skiltet om livet og tilbuddet: "Kom og dans i syndens hule, vi har en spændende partner til Dem!"

 

Efter at have lagt overtøjet, stod jeg selv og fremviste sort-hvide lysbilleder med udsigten fra Chrysler-skyskraberen over Manhattan. Der var masser af røde kager. "Willy" havde taget sin fodpumpe og saltstænger med. Og selvfølgelig var det ikke kun Chris Barber, der lå på grammofonen, men også Benny Goodmans version af George Gershwins "The Man I Love", som på en gang levende smukt og skæbnesvanger vis indleder yndlingsfilmen.

Efter at have set filmen var spørgsmål som: "Hvilken farve tørklæde har Majbrit på i kirken under juleafslutningen?" med til at skabe de rette rammer om den gemytlige quiz, hvor hovedpræmien var en ca. 15x25 cm. tørv fra Botanisk Have med bortkastet præservativ! [For de få, der ha forvildet sig herind og ikke ved, hvilken farve Majbrits tørklæde er, bør kun siges: Skam jer! - det er selvfølgelig gult!].

Et andet af kulturkredsens arrangementer var de årlige besøg på Aarhus Kathedralskoles julebazaar 2. fredag i december. I dag er II. ml´s tombola og friske Niels-Ole med den grydeklare kylling skiftet ud med så farveløse påhit som "Barbar-bar" og "Café Hawaii", men drømmene har vi jo lov at have....!

Læs meget mere og se billeder fra arrangementerne.

Med skyldig tak
Da Internettet kom ind i min stue i 1997, faldt jeg over
Peter Jul Skovholmss "Kundskabens Træ"-sider [siderne blev i 2004 nedlagt].

Med utrætteligt humør og stor iver og grundighed har Peter samlet mange af de artikler og oplysninger, samplet lydsekvenser, lavet framegrabs, quiz og brevkasse, som stadig i dag danner fundamentet for kundskabenstrae.dk. Uden Peter Jul Skovholms store arbejde, var disse sider ikke, hvad de er blevet til.

Selvom Peter og jeg i de næsten 15 år, der er gået, stadig aldrig har mødtes in real life, har vores digitale veje og kt-fascination dog ofte krydset hinanden. Grundlayoutet på siderne; med filmens logo og de håndskrevne "knapper" i "kladdehæftet"; er således skabt efter Peter Jul Skovholms oprindelige planer for sine egne sider.

 


Ved Nils Malmros' 60-års-fødselsdagsfest, okt. 2004

Fra nørd til mere
Min egen fasciniation har siden studierne i Aarhus udviklet sig en del. Jeg har siden gransket dybere i filmens psykologi og symbolsprog og søgt at klarlægge de mange pædagogiske muligheder, der ligger i at arbejde med den med en skoleklasse (jeg blevet jo selv lidt af en Hr. Særlang!). Dette arbejde har ført mig til at undervise flere hold på Skårup Seminarium ved Svendborg i filmens mange muligheder; ligesom jeg har planlagt og gennemført danskprojektuger på flere efterskoler med fokus på Malmros og hans filmunivers.

Som del af mit pædagogiske arbejde med filmen, har jeg skabt en del undervisningsmateriale, som jeg gerne vil dele ud af her på siderne. Samtidig har jeg fået tilladelse til at gengive såvel John Mogensens som André Ovesens undervisningsmateriale til filmen.

Tanken er, at undervisningssektionen med tiden skal vokse. Har du som lærer, elev eller studerende arbejdet med filmen, hører jeg derfor meget gerne fra dig. Også små, skæve oplevelser er interessante. Min adresse står nederst på denne side.  

Knickers og messingskilt
Når jeg selv har undervist i "Kundskabens træ", har jeg af og til klædt mig i knickers, ternede lange strømper og ditto slip-over og hos den lokale hælebar har jeg fået fremstillet et messingskilt med proportioner, så det passer til alle EU-standadiserede WC-sæder, med teksten:

Min kone var først ikke meget for at lade mig skrue det op. "Tror I, det er noget, hun gør for at prøve mig.....?"

Det forsvundne og genfundne lydspor
Et andet af mine KT-forskningsprojekter har drejet sig om det mystiske soundtrack. Hverken Per Holst-filmproduktion eller Nils Malmros selv lå inde med eksakte oplysninger om filmens lydside. Det er alle gamle indspilninger fra Nils' egen pladesamling (som jeg i øvrigt har haft lånt dele af for at lytte mig igennem!). Det er nu blevet til et (næsten) komplet soundtrack.

Læs mere om
jagten og se den komplette trackliste.

 

Disse sider skal ses som en kærlig hilsen til instruktøren, folkene foran og bag kameraet og alle andre med hang til en af Danmarks fantastiske filmperler. Jeg driver siden for egne midler; har pt. ingen sponsorer. Hjemmesiden er anerkendt af både Nils Malmros og Nordisk Film A/S som filmens officielle.


  KOLOFON
 
Alle anmeldelser og øvrige tekster på disse sider er gengivet med
tilladelse af forfatterne.

   S/H fotografier er gengivet med tilladelse af Nils Malmros og fotograf
   Torben Stroyer.

   Lyd- og videoklip, samt stillbilleder fra filmen er benyttet med tilladelse
   af Nils Malmros, fotograf Jan Weincke, Nordisk Film A/S og Per Holst
 
   Filmproduktion. 
   En særlig tak skal lyde til Jan Weincke for at have lavet nye framegrabs
   i arbejdet med at digitalsere filmen.

   Yderligere gengivelse af materialet kræver særskilt tilladelse fra
   ophavsretsindehaverne, ved mindre andet er angivet.
  

 
Hans Wendelboe Bøcher
Kringelhøjvej 7, Horne
9850 Hirtshals
tlf. 25 15 24 36
hans@wendelboe.dk