Har lært at leve med sin sukkersyge - diabetes type 1.
Dato: 05. Dec. 2011 kl. 16:44
Kamilla har lært at leve med sin sukkersyge
14-årige Kamilla Emilie Larsen fra Meløse har altid sin blodsukkermåler og insulin på sig.
14-årige Kamilla Emilie Larsen fra Meløse fik et chok, da hun fik sukkersyge, men har nu en helt almindelig hverdag
Da Kamilla Emilie Larsen var ni år gammel, tabte hun sig pludselig meget og drak rigtig meget vand i en sommerferie.
Turen til lægen - og efterfølgende til sygehuset - gav hurtigt svar: Kamilla, som fylder 15 år 1. juledag, lider af diabetes type 1.
"Først tænkte jeg "åh, nej, mit liv er forbi", og "nu kan jeg sikkert kun drikke vand og spise grøntsager resten af mit liv". Heldigvis var de hurtige til at berolige mig på hospitalet og sige, at jeg sagtens kan leve et normalt liv," fortæller hun.
Kamilla er en af de omkring 271.000 danskere, som lever med diabetes. Derudover skønner man, at 245.000 i Danmark ikke ved, at de har sygdommen.
Det er dog blot ti procent, der har diabetes af typen 1 som Kamilla. Her er det kroppens eget immunsystem, der ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer det livsvigtige hormon, insulin. Man ved ikke, hvad der udløser type 1-diabetes, og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes.
Kamilla vil gerne fortælle sin historie for at gøre opmærksom på sygdommen og vise, at man sagtens kan leve et normalt liv, selvom man har fået diagnosen.
Altid druesukker med
Én ting, der er forandret i Kamillas liv, er dog den lille taske, hun altid bærer på sig. Her har hun sin måler, hvor hun med hurtigt prik i fingeren og en dråbe blod kan måle sit blodsukker. Samtidig har hun insulin og lidt druesukker eller honning med, så hun hurtigt kan få blodsukkeret op, hvis det bliver nødvendigt.
"Jeg bliver hvid om munden og ryster, hvis mit blodsukker bliver for lavt. Så skal jeg lige passe lidt på - spise noget og sidde stille lidt," siger Kamilla, som bor i Meløse.
Kostvanerne har hun lært at leve med, men hun skulle heller ikke ud i den helt store omlægning, fortæller hun.
"Jeg kan sagtens spise det, jeg godt kan lide, og jeg har alligevel aldrig drukket særlig meget sodavand med sukker i. Nu kan jeg kun drikke light - saftevand eller sodavand. Hvis jeg skal til fødselsdag eller lignende arrangementer kan jeg ikke lige spise et kæmpe fad med lagkage, men må spise med måde. Men ellers har jeg insulinen med. Faktisk siger man, at diabetikere spiser, som andre burde spise."
14-årige Kamilla Emilie Larsen fra Meløse har altid sin blodsukkermåler og insulin på sig.
Glad for støtte
Kamilla er glad for al den støtte, hun får af sin familie, vennerne og klassekammeraterne i 9. klasse på Johannesskolen.
"Jeg har fået støtte og opbakning af alle, og på min skole er det bare en del af hverdagen. Mine klassekammerater er gode til lige at sige, hvis jeg bliver hvid om munden og spørge, om de ikke skal hjælpe. Det er dejligt at have den støtte."
Hun har erkendt, at sygdommen vil følge hende altid.
"Det er en farlig sygdom, som man skal være opmærksom på, og en følgesvend, jeg har lært at leve med. Jeg er nødt til at tage ansvar og lære min krop og den signaler at kende," siger hun.
Til andre, som pludselig står i samme situation, vil hun sige:
"Man skal tage den med ro og lige lade beskeden synke ind. Det bedste er at være åben om sygdommen. Det har hjulpet mig meget, at alle ved, hvad jeg fejler."
Fakta:
Diabetes i Danmark
- 271.000 danskere har diabetes
- 245.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
- 750.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes)
- I gennemsnit dør 12 danskere hver dag af diabetes
- I gennemsnit får 73 danskere hver dag konstateret diabetes
- Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år
- Diabetes koster det danske samfund omkring 86 millioner kroner om dagen
Kilde: Diabetesforeningen
Publiceret: 05. December 2011
Læs mere: [
kronborglisten.dk]