Det må kunne gøres bedre!
Bokssætttet "Malmros Collection" både fryder og frastøder 



Længe ventet og yderst savnet. Og når nu flere af landets andre store instruktører for længst har fået deres, hvorfor skulle Nils Malmros så ikke også få sin?

Nils Malmros er ikke alene en af Danmarks mest velrenomerede instruktører gennem tiderne, men også anerkendt i udlandet, hvor hans film efterhånden har vundet adskillige priser, ikke mindst "Kundskabens træ" fra 1981. Og med et bagkatalog på ikke mindre end 10 film, er det kun passende at få samlet værkerne i én boks, så filmelskere landet over kan danne sig et overblik over det imponerende værk.

Det handler om dvd-boksen med 9 af Malmros' 10 spillefilm. Den ene, der mangler, er debutfilmen, "En mærkelig kærlighed" fra 1968. Selv anser Nils Malmros denne for et studieprojekt, som på alt for hudløs vis krænger hans ungdommelige studentikositet ud. Filmen blev vist i både Århus og Holte. Sidstnævnte sted gav det anledning til anmeldelsen i avisen: "De alt for mange unge mennesker, der drømmer om at lave film, bør valfarte til Holte Bio for at se, hvor galt det kan gå!" Den mulighed er der altså ikke i samleboksen, der spænder over mere end 35 års filmproduktion:

  • Lars Ole 5. C (1973) - Dolby Surround 2.0, 4:3, intet ekstramateriale
  • Drenge (1977) - Dolby Surround 2.0, 4:3, intet ekstramateriale
  • Kundskabens Træ (1981)
  • Skønheden Og Udyret (1983)
  • Århus By Night (1989)
  • Kærlighedens Smerte (1992)
  • Barbara (1997)
  • At Kende Sandheden (2002)
  • Kærestesorger (2009) - Dolby Digital 5.1. + DTS, 16:9, ekstramateriale: Filmfaderen

For to af filmenes vedkommende, "Lars-Ole 5C" og "Drenge", er det første gang de er tilgængelig på dvd - tilmed er det næsten 20 år siden de sidst var i handelsen, den gang på VHS.



Indpakningen er plastic-juks!
Lovprisningerne vil næsten ingen ende tage! Men hvorfor skal bokssættets indpakning være af så umådeligt ringe kvalitet?

Hverken æstetisk eller teknisk kvalitetsmæssigt står det på nogen måde mål med filmenes kunstneriske værdi. I stedet for at hver film har sit eget omslag med plads til noter og kommentarer, sidder de 9 skiver på hver sit tynde plasticstykke, som holdes sammen med de 8 andre af klar pakketape. Samlingen er så skrøbelig, at første gang, jeg åbnede mit eksemplar faldt det hele fra hinanden.

Mht. den omkringliggende pap-kassettes design ligner det mest af et fjernt ekko noget, der kunne være udgivet i Østeuropa før Murens fald. Det bruntonede billede af Nils Malmros og den slidte/ridsede baggrund virker billig og nusset - og selve foldningen af pap-coveret er uholdbar og ustabil.



Selve filmene er naturligvis fra Malmros' hånd imponerende - som altid! De fleste film er tidligere udgivet på dvd. For disses vedkommende er det samme version - med samme udstyr og ekstramateriale, der ligger i boksen. Dog er alle film nu suppleret med engelske undertekster.

Redaktionen bag disse sider har jævnligt gennem de seneste 15 år modtaget mails fra folk i udlandet, der har spurgt til muligheden for at få - ikke mindst "Kundskabens træ" - med engelske undertekster. At de nu endelig er kommet på, fremgår ikke af coveret nogen steder! Hvorfor?!

Billedet stjæler billedet
Rent billedteknisk er de ni film optaget i forskellige formater. De fleste præsenteres i boksen 16:9 og 4:3. "At kende sandheden" (2002) er som den eneste filmet i 2.35:1. Men kvaliteten svinger meget på de forskellige film. Boksens første film, "Lars Ole 5.C" (1973), er naturligvis både grynet og støvet at se på. Filmen blev optaget på amatør-udstyr i 1973 og kan naturligvis ikke umiddelbart sammenlignes med "Kærestesorger"s (2009) imponerende billedkvalitet. 

Som med billedkvaliteten er også kvaliteten af lyden svingende. Alle film afspilles i Dolby Digital, og alle undtagen "Kærestesorger" (2009), der er i 5.1 surround, er i stereo. Generelt falder lydkvaliteten med filmenes alder; jo yngre film, jo bedre lyd!

Men det ærgeligt, at en stor film som "Barbara" (1997) ikke kan få et surroundspor, men må nøjes med simpel stereo.


Ekstramaterialet
at kende sandheden 3.jpg"Malmros Collection" byder på en hel del ekstramateriale. Ud over filmografier og trailere er der flere featuretter om instruktøren og tilblivelserne af de forskellige film. Mest interessant er måske nok bag-om-kameraet-optagelserne fra "Kundskabens træ" (1981).

På "Kærlighedens smerte" (1992) kan man smugkigge med bag kameraet og igen forelske sig i den unge Anne Louise Hassing, men kronen på værket er - uden tvivl - DR-dokumentaren "Filmfaderen", som kan findes på "Kærestesorger" (2009). På 54 min. kommer vi med til optagelserne af "Kærestesorger", men udsendelsen giver samtidig et meget kritisk syn på instruktøren og personen Malmros.

Mod slutningen overrumples både Malmros og seeren af tilrettelæggeren Allan Høyers besøg hos Nils' gamle skolekammerat og ærkerival, Niels Holm-Nielsen. Det er virkelighed og fiktion, der mødes. For alvor! Det er underholdende, overraskende og også ganske tåkrummende. Normalt er featuretter som denne forherligende og rygklappende, men her er ærligt bud på at komme bag facaden. Det er ganske enkelt fantastisk!


Det må kunne gøre bedre!
Lad mig gå let henover det faktum, at der hverken er cover med noter til de enkelte film eller et hæfte med baggrund og oplysninger om filmene og instruktøren. Det havde klædt en ellers ambitiøs udgivelse som denne.

Men generelt er boksens udstyr og omfang så sjusket lavet og ubehagelig at holde i hænderne, at det vel nærmest må betragtes som en skændsel. Det er en skandale, at verdens ældste filmselskab, Danmarks store filmproducent, ikke kan eller vil hædre en af deres største instruktører på bedre, mere behørig vis.

Hvis Zentropa kan (Lars von Trier-boks og Klovn-boksen, for blot at nævne nogle...), så kan I også!

Man fristes at falde for den antagelse, at selskabet dybest set ikke er interesseret i at hædre og hylde Nils Malmros, men blot er ude efter en hurtig ekstra-omsætning i forbindelse med udgivelsen af "Kærestesorger", der blev udsendt samme dag. Denne mistanke styrkes også i at boksen allerede fra udgivelsesdagen blev solgt for 499 kr. - eller 56 kr./film!

Jeg er sikker på, at filmfans og malmros-afficinados landet over gerne havde givet det ekstra det havde kostet at producere en værdig, smuk, gedigen boks med noter, ekstraudstyr, bog etc. etc.

- Men det kan nåes endnu!

 

Hans Wendelboe Bøcher
www.kaerestesorger.dk
www.kundskabenstrae.dk

Læs også anmeldelsen af boksen på filmz.dk