Var 'Willy Petersen' endnu et dæknavn for 'Børge Willy Petersen'?

Adskillige sager omkring den senere 'Sven Hazel' har jeg under udarbejdelse af bogen "Sven Hazel Mysteriet" måtte lade ligge. Nogle af pladsgrunde, andre fordi de var 'for tynde'. Her er en af dem:

I det såkaldte 'Stockholm Arkiv' udarbejdet af  general E.M.Nordentoft og kommandørkaptajn Mørch til brug ved anholdelser af landsforrædere efter den ventede tyske kapitulation var anført henved 40.000 danskere, som med mere eller mindre grund var mistænkt for at have ydet besættelsesmagten fysisk eller psykisk støtte. De fleste fik kun et par linjer i 'anholdelseslisterne'. Men der var undtagelser: En af dem var den tysk/danske redaktør ' Horst Gilbert', Skandinavisk Telegrambureau.

< ansigt i besættelsens København og skønt han var tysk Abwehrmand med en fremtrædende plads i spionhierakiet - og skønt han drev, det meget væsentlige propagandaforetagende Skandinavisk Telegrambureau, har ingen af os nogensinde fundet andre billeder end dette ene. Og det har andre ytret tvivl om rigtigheden af.
Billedet er smugfotograferet af en modstandsfotograf, da parret kommer ind gennem Tivolis hovedindgang, der sanes i baggrunden. Kvinden er identificeret: Svensk/danske Jane Horney.

Modstandsbevægelsen kunne ikke bestemme sig til, om Horst Gilbert var tysk spion eller dobbeltagent. For en  sikkerheds skyld likviderede man ham 14.oktober 1944. Ella von Cappeln, der skød ham i hans egen entré, skal have fået et foto af Gilbert fra "Flammen". Dette er aldrig duket op til offentligheden. Årsagen var mistanken om, at Horst Gilbert kendte alt til modstandsbevægelsens top's samarbejde med  Gestapo i de sidste krigsmåneder, hvor det stod klart, at Nazityskland ville tabe krigen . Højtstående SS-officerer   begyndte at forberede sig på flugt til 'et sikkert sted' (Det var ikke let at finde sådan et).Det var nok af samme grund, at frihedskæmperne likviderede Jane Horney januar 1945, og HIPO-chef Erik V.. Petersen så sent som den 19.april 1945 og hans sekretær (Fru Schalburgs søster) få dage senere. De fire vidste for meget. Det ville ikke være rart for 'de illegale' at have dem i vidneskranken i det forestående retsopgør.
Herunder er affotogreaferet i faksimile en enkelt side fra Stockholms Arkivet. På et tidspunkt kommer man til navnet 'Willy Petersen'. Det var fristende at tro, at......
Men den løse ende så mig  for løs ud.
MEN... skulle nogen ligge ind med materiale om denne sag, som tyder i tydeligere retning af den senere 'hr. Hazel's kontakt, kan historien måske komme med i 2. oplag
(Rul nedad. Jeg har ikke villet fjerne det øverst nussede felt fra siden)

 

GÅ TIL INDHOLDSFORTEGNELSEN